Varför ska man tillsätta bakpulver när man steker pommes frites och vad är det bra för?

Pommes frites ska vara krispiga på utsidan och mjuka på insidan, precis som de man får på restaurang, och för att få dem så måste man tillsätta natriumbikarbonat.

Varför ska man tillsätta bakpulver när man steker pommes frites och vad är det bra för?

Pommes frites är det mest populära tillbehöret till måltider, men det är inte alltid lätt att få dem gyllenbruna på utsidan och mjuka på insidan. Ett kökstips som få känner till är att tillsätta natriumbikarbonat när man förkokar potatisen. Detta enkla steg kan göra hela skillnaden och ge den konsistens som alla eftersträvar.

Potatis är en mycket populär rotfrukt i hela världen. Det finns hundratals recept och knep för att tillaga den efter matgästernas smak. Potatis är mångsidig och kan äta i form av tortilla, puré och till och med som de omtyckta pommes frites. Men det finns tusentals sätt att tillaga dem så att de blir som de stora snabbmatskedjornas: med vinäger, kallt vatten, mjöl eller utan olja och tusentals andra sätt.

I det här fallet behöver du inte använda något av dessa knep för att få en krispig och smakrik konsistens, utan bara natriumbikarbonat. Fortsätt läsa så berättar vi varför och hur.

Med bara en nypa bakpulver och följande steg får du unika pommes frites.

Varför blir pommes frites bättre med bakpulver?

Natriumkarbonat är en alkalisk förening som ändrar vattnets pH-värde under förkokningen av potatisen. Detta gör att ytan på potatisen mjuknar snabbare och att stärkelsen frigörs lättare.

Denna process bildar ett tunt, degigt lager runt potatisen, som vid friteringen förvandlas till en gyllenbrun och krispig skorpa. Med andra ord hjälper bakpulver till att göra utsidan krispigare, medan insidan förblir mjuk.

För att testa detta trick gör du följande:

Pommes frites tillagade med en skvätt bikarbonat: smakrika, extra krispiga och oöverträffade

  1. Skär potatisarna i stavar av önskad storlek, helst så att alla har samma form så att de blir jämnt stekta.
  2. Koka upp saltat vatten och tillsätt ½ tesked natriumbikarbonat per liter vatten.
  3. Koka potatisarna i 5 minuter tills de börjar mjukna något. Det är viktigt att ta exakt rätt tid så att de inte blir för mjuka.
  4. Låt dem rinna av väl, torka dem och lägg dem sedan i fritösen eller stekpannan med het olja tills de blir gyllenbruna. Ett viktigt tips är att oljan i stekpannan täcker pommes frites så att de blir dubbelt så krispiga.

Denna metod är särskilt effektiv om du vill få ett resultat som liknar restaurangens pommes frites.

Fördelar med detta kökstips

  • Gyllene och krispiga pommes frites på utsidan.
  • Mjuk och fluffig konsistens på insidan.
  • Kortare stektid, eftersom förkokningen påskyndar processen.
Share your love