När det är varmt blir lukterna starkare och soporna kan bli ett problem i många hem.
På sommaren är det mycket vanligt att sopor luktar illa även när de inte är fulla. Med värme och fukt bryts organiska rester ner mycket snabbare och om det finns fisk, kött, ruttna frukter eller till och med grönsaker kan lukten uppstå inom några timmar.
Förutom den dåliga lukten kan det också uppstå flugor eller små insekter, särskilt om avfallet är exponerat eller inte kastas i tid. Och om påsen har någon läcka sprider sig problemet till soptunnan, golvet eller till och med hela köket.
Skötsel av soptunnan
Det bästa sättet att undvika lukt är att ta ut soporna oftare, även om påsen inte är helt full. Under de varmaste dagarna kan det räcka med att tömma den varannan dag, särskilt om den innehåller matrester.
Det är också bra att rengöra soptunnan då och då. Du behöver inte köpa dyra produkter. Varmt vatten och lite vinäger eller tvål räcker för att rengöra den. Det viktiga är att torka den ordentligt innan du sätter i en ny påse, eftersom lukter uppstår snabbare om det finns fukt kvar.
Ett annat knep som brukar fungera är att sätta i två påsar istället för en, särskilt om de är tunna eller om du slänger matrester som läcker vätska. Ibland hjälper det också att lägga lite kökspapper eller tidningspapper i botten så att det inte bildas pölar.
Enkla knep
Om detta inte fungerar finns det några huskurer som kan hjälpa. Till exempel hjälper det att strö lite bakpulver i botten av soptunnan för att absorbera fukt och minska den obehagliga lukten utan att behöva använda kemikalier. Torkat kaffesump fungerar också bra, det lämnar en behagligare doft och har en liknande funktion.
Om du har citroner eller apelsiner till hands kan skalet vara ett bra alternativ för att dölja starkare lukter. Lägg dem bara i botten av soptunnan eller i påsen. Om du föredrar något mer aromatiskt kan du blöta en bit bomull i eterisk olja och lägga den på locket.
Misstag att undvika
Det finns saker som oavsiktligt förvärrar situationen. En av dem är att kasta mat direkt i påsen utan att förpacka den. På sommaren är det bäst att förpacka de mest känsliga resterna, som fisk eller rått kött, i papper innan du slänger dem. På så sätt håller de sig lite längre och luktar inte så mycket.
Det är också en bra idé att kontrollera att locket på soptunnan stänger ordentligt. Om det står på glänt kommer värmen in och påskyndar dålig lukt. Om soptunnan står i direkt solljus eller mycket nära ett fönster är det bäst att flytta den till en svalare och mer ventilerad plats. Ibland räcker det med det för att problemet ska bli mycket bättre.
Det handlar om att vara lite försiktig varje dag. Det finns inga mirakulösa knep, men med små åtgärder som att ta ut soporna i tid, hålla soptunnan ren och undvika oinpackade matrester är det möjligt att hålla dålig lukt under kontroll. Särskilt på sommaren, när värmen är obarmhärtig, är det värt att ägna två minuter åt att hålla köket trevligt.