Varför man ska använda bakpulver när man lagar alla typer av kött och vad det används till

Ska du laga någon typ av kött? Natriumbikarbonat är den hemliga ingrediensen som förbättrar smak, konsistens och tillagning.

Varför man ska använda bakpulver när man lagar alla typer av kött och vad det är bra för

Natriumkarbonat är känt för sina många användningsområden, från rengöring av ytor till lindring av halsbränna. Men vad många inte vet är att det också är en viktig ingrediens i köket, särskilt när det gäller att laga kött.

De som äter kött i sin dagliga kost vet att det finns många olika sätt att tillaga det på. Grillat, ugnsstekt, stekt och på tusen andra sätt. Vad få vet är att just denna ingrediens förbättrar konsistensen, saftigheten och tillagningen av alla typer av kött, vilket gör den till ett ofelbart, enkelt och billigt knep. Vill du veta varför det fungerar och hur man använder det? Fortsätt läsa så förklarar vi steg för steg.

Varför förbättrar bakpulver köttets konsistens och smak?

Natriumkarbonat är en fantastisk allierad när det gäller att tillaga kött

Natriumkarbonat verkar kemiskt på köttets proteiner. Genom att ändra pH-värdet på ytan och göra den mer alkalisk, det vill säga:

  • Det bryter ner muskelfibrerna och mörar köttet.
  • Det förhindrar att köttets saft går förlorad, vilket gör det mörare och saftigare.
  • Det gör att köttet tillagas snabbare och jämnare.
  • Det förbättrar Maillard-reaktionen, det vill säga den läckra gyllenbruna ytan som bildas vid tillagning.

Det finns två sätt att använda detta trick. Det första är att strö bikarbonat direkt på köttet, vilket är perfekt för filéer, churrascos och biffar. Låt sedan vila i 20-30 minuter i kylskåpet och skölj med kallt vatten för att ta bort överskottet. Torka slutligen med hushållspapper och tillaga som vanligt.

Det andra sättet är att lösa upp ingrediensen i vatten, vilket är perfekt för kött i tärningar, hackat eller kött som tillagas i ugnen. För detta ändamål måste du lösa upp 1 tesked bikarbonat i 1/4 kopp vatten per 500 g kött. Blanda sedan köttet med lösningen, låt vila i 15 minuter och tillaga som vanligt.

Med bara en nypa bikarbonat förvandlas ditt kött på några minuter till en gourmeträtt.

Fördelar med att använda bikarbonat vid tillagning av kött

  • Mörar hårda köttstycken, såsom fläskkarré, osso buco, bog, karré eller lår.
  • Förstärker den naturliga smaken utan lång marinering.
  • Sparar tid och pengar, eftersom du kan använda billigare kött med högkvalitativa resultat.
  • Fungerar på alla typer av kött: nötkött, kyckling, fläsk, lamm och köttfärs.

Denna metod är mycket vanlig i det asiatiska köket, särskilt i wokrätter, där köttet måste vara extremt mört. Den används också i hamburgare, köttbullar och milanesas för att förbättra konsistensen utan att förändra smaken. Till och med professionella kockar använder den i restauranger för att förvandla billiga köttstycken till gourmeträtter.