Bananer blir bruna för snabbt? Här är det enkla tricket med plastfolie

När temperaturen stiger och köket förvandlas till en ugn blir det en utmaning att förvara vissa frukter och livsmedel. Bland dessa finns en som sticker ut för att den mognar så snabbt på sommaren: bananen. Om du har köpt några bananer de senaste dagarna har du säkert märkt att deras gula skal mörknar och blir svarta på bara några timmar eller dagar, och att de blir övermogna inuti.

Denna förändring är ingen slump. Det finns en vetenskaplig förklaring som har att göra med bananens naturliga mognadsprocess, men det finns också en praktisk och enkel lösning som du kan använda hemma för att förlänga bananernas hållbarhet och undvika svinn.

Nutritionisten förklarar att bananer är en klimakterisk frukt. Det vill säga en frukt som fortsätter att mogna efter skörd tack vare en naturlig gas som kallas etylen. Denna gas fungerar som ett växthormon som påskyndar mognaden, inte bara hos bananen själv, utan också hos frukter som ligger i närheten. Därför rekommenderar nutritionisten att man inte förvarar bananer tillsammans med andra klimatiska frukter som äpplen, päron eller avokado, eftersom alla dessa frukter avger etylen och påverkar varandra, vilket påskyndar mognadsprocessen.

Undvik att förvara dem tillsammans med andra klimatiska frukter, såsom äpplen, päron eller avokado, eftersom de påskyndar mognaden ännu mer.

Under sommarmånaderna förstärks detta fenomen. Värmen och fuktigheten ökar fruktens känslighet för etylen, vilket gör att bananer blir svarta på bara 48 timmar. Dessutom främjar värmen oxideringen av skalet, vilket gör att det mörknar även om frukten inuti fortfarande är ätbar. Många slänger dock bananerna i förtid bara på grund av utseendet.

Den goda nyheten är att det finns ett mycket enkelt sätt att bromsa denna process. Nutritionisten föreslår att man täcker bananens stjälk med plastfolie eller aluminiumfolie. Det är just i detta område som mest etylen frigörs, och genom att isolera det minskar mognadsprocessen avsevärt. ”Du måste täcka bananens stjälk med plastfolie eller aluminiumfolie. På så sätt minskar mängden etylen som frigörs avsevärt”, förklarar experten.

För att bromsa mognaden, täck bananens stjälk med plastfolie eller aluminiumfolie.

Till denna enkla åtgärd kan du lägga till andra tips, som att separera bananerna från klustret så att de inte påskyndar varandra och att undvika att placera dem nära andra klimakteriska frukter, som äpplen, päron eller avokado.

Det är inte heller bra att lägga gröna eller omogna bananer i kylskåpet, eftersom kylan avbryter den naturliga mognadsprocessen, förstör konsistensen och gör skalet mörkt i förtid. Det är bäst att låta dem mogna i rumstemperatur och bara lägga dem i kylskåpet när de är färdiga att äta.

Små gester som denna kan hjälpa dig att minska matsvinnet hemma och att längre bevara en så mångsidig och näringsrik frukt som bananen. Den är rik på kalium, fiber och antioxidanter och är en idealisk energikälla för alla tider på dygnet. Och om du vet hur du förvarar den rätt kan den hålla sig i gott skick även i sommarvär

Share your love
Axel Björkman
Axel Björkman

Hej, jag heter Axel Björkman – jag är forskare inom moderna trender och grundare av detta projekt. I över 12 år har jag hjälpt människor att hitta balansen mellan teknisk utveckling och ett naturligt harmoniskt liv genom att dela med mig av beprövade lösningar och inspirerande idéer för vardagliga uppgifter.