har avslöjat att du aldrig ska köpa dessa tre smörsorter som säljs i snabbköpet!
Smör har en framträdande plats i svenska kost. Det finns både till frukost och i traditionella recept och är ett obestridligt måste. Däremot är det viktigt att välja rätt.
Det rätta valet av smör
Alla produkter som bär namnet ”smör” är nämligen inte likvärdiga. Enligt en undersökning genomförd av tidningenuppfyller flera produkter som säljs i supermarknader inte de förväntade standarderna.
Vissa produkter skulle också vilseleda konsumenterna. EU-lagstiftningen är dock tydlig på detta område. För att få kallas ”smör” måste en produkt innehålla mellan 80 och 90 % mjölkfett, mindre än 16 % vatten och mindre än 2 % fettfria ämnen.
Dessa strikta krav syftar till att skydda konsumenten och garantera en viss kvalitet. Vissa tillverkare följer dock inte dessa regler. Tidningen pekar särskilt på skillnaden mellan den traditionella image som ofta förmedlas på förpackningarna och de industriella processer som faktiskt används.
Träkärnor var tidigare ett tecken på hantverksskicklighet. Idag har de dock nästan helt försvunnit. De har ersatts av automatiserade stålmaskiner, som ibland kallas butyrateurs.
Denna tekniska förändring anges inte alltid på ett transparent sätt. Vissa märken använder fortfarande vilseledande marknadsföring. De får konsumenterna att tro att produkterna är traditionellt tillverkade.
Märken att undvika
Bland de produkter som undersöktes var tre smörsorter särskilt problematiska. Den första är det milda eller halvsaltade smöret av märket Eco+, som säljs av. Bakom det mycket attraktiva priset döljer sig en sammansättning som inte motsvarar den lagliga definitionen av smör.
Med endast 60 % fett bör denna produkt inte ens ha detta namn. Det är en märkning som experterna anser vara vilseledande. Och det med rätta, eftersom den ger ett falskt intryck av kvalitet samtidigt som den kringgår de officiella normerna.
Den andra produkten att undvika är den lätta smöret med 40 % fett, som också säljs av. Detta smör med reducerat fettinnehåll innehåller en rad tillsatser: förtjockningsmedel E466, konserveringsmedel E202, emulgeringsmedel E471 och till och med modifierat maniokstärkelse.
Denna ingrediensförteckning är ovanlig för en produkt som ska vara enkel och naturlig. Denna komplexitet ger inga fördelar. Det är nämligen en produkt som ger en artificiell konsistens och en förändrad smak.
Tidningen kritiserar starkt denna tendens att förvandla en basföda till en ultrabearbetad produkt. Slutligen är den tredje produkten som avråder från att köpa den lätta smöret med 41 % fett från märket.
Vikten av att läsa etiketter
Denna produkt, trots att den kommer från ett känt varumärke, är en besvikelse på grund av sin lättare sammansättning och obalanserade näringsprofil. Även om den påstår sig vara ett lättare alternativ, uppfyller den inte kraven på äkta smör.
Dessutom har den ofta ett pris som ligger i nivå med produkter av högre kvalitet. Denna paradox undergräver konsumenternas förtroende. Att välja ett bra smör handlar alltså inte bara om priset eller varumärkets kändhet.
Man måste också läsa etiketterna, kontrollera fettinnehållet och vara försiktig med produkter som innehåller för många tillsatser. Ett smör av hög kvalitet känns igen på sin enkelhet: grädde, eventuell fermentering, och inget mer.
Undersökningen från påminner om hur mycket industrin kan missleda konsumenternas förväntningar, särskilt när det gäller dagligvaror. Det är bättre att lägga några cent mer på ett smör som respekterar traditioner och normer.
Man måste vara mycket vaksam i butikshyllorna för att kunna bevara kvaliteten på maten utan att låta sig luras av marknadsföringen.